loading...

دانلود رایگان گلچین بهترین ها

رفتن به محتوا   gl/l (1162) ضرورت توسعه تبلیغات  وی ادامه داد: «نگاه باید به بازار جهانی به شكل كششی تغییر كند یعنی با توجه به نیاز بازار برای مصرف كنندگان فرش تولید كرد. در

 

gl/l (1162)

ضرورت توسعه تبلیغات

 وی ادامه داد: «نگاه باید به بازار جهانی به شكل كششی تغییر كند یعنی با توجه به نیاز بازار برای مصرف كنندگان فرش تولید كرد. در حال حاضر ما تولیدات خود را به بازار جهانی می فرستیم تا با بازار یابی برای آن مشتری پیدا شود كه این اصلا درست نیست.» میركاظمی اضافه كرد: «از نظر طرح، رنگ و اندازه باید با توجه به خواسته های مصرف كنندگان بازار جهانی فرش تولید كرد باید براساس سفارش های خارجی فرش ها را تولید كنند.»

وی با بیان این كه تبلیغات می تواند احیاگر فرش ایرانی در بازارهای بین المللی باشد، گفت: واقعیت این است كه به دلیل رقابت های بسیار حضور در بازار های بین المللی نمی تواند دوام همیشگی داشته باشد لذا باید تغییر و تحول اساسی در تولید و چرخه تامین مواد اولیه و نیز جلوگیری از تولیدات و صادرات نامرغوب ایجاد شود. وزیر بازرگانی همچنین اظهار كرد: مركز ملی فرش نباید مانند یك بنگاه اقتصادی عمل كند بلكه باید حامی سیاستگزار فرش دستباف باشد و مشكلات و چالش های آن را مورد بررسی قرار داده و راهكارهای مناسبی ارائه كند.

فرش ايران ناكام در بازارهاي جهاني

اكبر برادران هريسچيان

 هرچند هنوز هم فرش ايران محبوبيت خود را در جهان از دست نداده است و هنوز هم هستند كساني كه آرزوي در اختيار داشتن يك قطعه فرش ايران را در سر دارند و ليكن به دليل عدم تبليغات مناسب دولت در بازار جهاني فرش، تاثيرات منفي آن را در استقبال از فرش ايراني شاهد هستيم. اين در حالي است كه اگر دولت با امكانات مناسبي كه در اختيار دارد، در كشورهاي مختلف به معرفي فرش دستباف ايراني مي پرداخت، امروزه كشورهاي رقيب به سادگي نمي توانستند ميدان را خالي ديده و جاي فرش ايران را در بازارهاي جهاني بگيرند.

عدم امكان سفارش پذيري ديگر مشكل فرش ايراني است البته با قانوني كه در مجلس ششم گذشت اين اميدواري به وجود آمده بود كه توليد فرش دستباف ايران به سمت سفارش پذيري برود و با توليد چندين تخته فرش از يك طرح و نقش، توليدكننده امكان ارايه تخفيف به خريداران را داشته باشد ولي از آن جا كه كارگاه هاي توليد فرش آن گونه كه شايسته بوده و در قانون نيز بر آن تاكيد شده بود، مورد حمايت قرار نگرفتند اين موضوع نيز با شكست مواجه شد.

رييس هيات مديره انجمن صادركنندگان فرش

نقش ICT در رونق صنايع‌دستي

عباس هادي‌افروز

 كارآفريني ديجيتالي راه نجات اشتغال در ايران است. در هيچ روش كاري و در هيچ اقتصادي نمي‌توان به غير از كسب و كار الكترونيكي روش جايگزيني بهتر براي اشتغالزايي سريع و درآمد بالا با كم‌ترين سرمايه‌گذاري حاصل كرد. نتايج موفقيت‌‌هاي كارآفريني ديجيتالي در جهان، خود نشانگر اهميت فوق‌العاده كسب و كار ديجيتالي در جهان است.

نخستين همايش و جشنواره ملي كارآفريني ديجيتالي كشور شايد گامي تأثيرگذار براي صنايع‌دستي بود تا مديريت كارآفريني اين حوزه به شاخص‌هاي بهره‌وري قابل قبولي دست يابد.

روند تحولات جهاني مانند تغييرات چشمگير در وضعيت جمعيتي، استقبال از مهاجرت، ظهور فن‌آوري‌هاي جديد و طرح ديدگاه‌ههاي نوين در مديريت و سازمان افق‌هاي فراروي برنامه‌ريزان امور اشتغال قرار داده‌است.

فناوري‌اطلاعات هم موجب توليد موقعيت‌هاي جديد شغلي و هم زمينه ساز تعغييرات بنيادي در بسياري از مشاغل ديگر بوده است.

جهاني شدن تسهيل در ارتباطات و تعييرات اقتصادي موجب پيدايش بازار كار تازه‌اي شده‌است كه نيروي كار آن نياز به مهارت و آموزش‌هاي جديد دارد.

تا سال 2010 ميلادي مشاغل كنوني به چالش كشيده مي‌شود و حرفه‌‌هاي ارزشمندي به وجود خواهد آمد.

در سال‌هاي آينده اجزاي فن‌آوري اطلاعات از هماهنگي بيشتري برخوردار مي‌شود و اثرگذاري آن بر وضعيت اشتغال و ارتباط بين كشورهاي توسعه يافته و درحال توسعه خودنمايي خواهدكرد. از سوي ديگر، دولت‌ها در برنامه‌ريزي اشتغال با واقعيت‌هايي مانند ارزش‌هاي حاكم بر يك جامعه، عوامل جغرافيايي، منابع طبيعي، زبان، شاخص‌هاي جمعيتي مانند سن، تحصيلات و ….، بسترهاي صنعتي، سطح فناوري، مزيت‌هاي رقابتي و بسياري عوامل تعيين كننده ديگر مواجه مي‌شوند كه مجموع عوامل مذكور و تمايلات با نيازهاي پيش گفته جامعه، محدوديت‌هاي تعيين كننده دولت‌ها در برنامه‌ريزي كلان اشتغال به شمار مي‌روند.

در عصر حاضر مشكل اشتغالزايي يكي از دغدغه‌هاي مهم مديران و برنامه‌ريزان محسوب مي‌شود. درگزارشي كه در سال 2000 توسط سازمان جهاني كار منتشر شد، تأكيد شده‌است كه كشورهاي جهان تا سال 2010 ميلادي بايد قادر به ايجاد 500 ميليون موقعيت شغلي جديد باشند.

از سوي ديگر روند تحولات جهاني مانند تغييرات چشمگير در وضعيت جمعيتي، استقبال از مهاجرت، ظهور فناوري‌هاي نو، تولدي سازمان‌هاي جديد اجتماعي و طرح ديدگاه‌هاي نوين در مديريت و سازمان افق‌هاي تازه‌اي را فراروي برنامه‌ريزان و مديران امور اشتغال قرارمي‌دهد.

يكي از فناوريهايي كه طي چند دهه گذشته اساس و بستر تحول در زندگي بشر بوده‌است، فناوري اطلاعات است. فناوري اطلاعات نه تنها خود موجب توليد موقعيت‌هاي جديد شغلي شده، بلكه زمينه‌ساز تعييرات بنيادي در بسياري از مشاغل ديگر هم بوده‌است.

البته اين نظريه قديمي كه روند مكانيزه شدن امور موجب افزايش بيكاري خواهدشد، هنوز در جهان طرفداراني دارد ولي به راستي آيا فناوري اطلاعات اشتغال زاست يا اشتغال‌زدا؟ تغييرات جمعيتي چه تأثيري بر آمار بيكاري داشته‌اسصت؟ آيا عصر اطلاعات مي‌تواند موجب ظهور موقعيت‌هاي شغلي جديدي شود؟ آيا در فضاي جديد ارتباطات، مي‌توان افراد متقاضي شغل را با موقعيت‌هاي شغلي موجود در آن سوي جهان مرتبط ساخت؟ آيا ارتباطات مردم در دهكده جهاني تأثيري بر روند مهاجرت نخبگان خواهدداشت؟ آيا روند فناوري اطلاعات و تأثير آن بر موقعيت‌هاي شغلي ملتها قابل پيش‌بيني است، يا اينكه مسافران سوار بر اين موج به سوي مقصدي نامشخص و مبهم در حركتند و در نهايت آيا فناوري اطلاعات مي‌تواند پاسخي براي حل بحران بيكاري جوانان و تحصيلكرده‌هاي كشور داشته‌باشد؟

با گذشت زمان و روند تحولات جهاني، فعاليت‌هاي روزمره جوامع با سرعت غيرمنتظره‌اي در حال مكانيزه شدن هستند. به طوري كه در منزل و در محيط كار و تجارت، آثار انقلاب ريزپردازنده‌ها به وضوح نمايان است.انقلاب اخير در حال متحول كردن روش‌ها و سرعت فكر كردن، ارتباطات، همكاري،طراحي و ساخت، شناسايي و بهره‌برداري از منابع، بكارگيري تجهيزات، هدايت تحقيقات، تجزيه-تحليل و پيش‌بيني آينده، بازاريابي، جابه‌جايي محصولات، نقل و انتقال اعتبارات و در يك كلام، متحول كردن روش زندگي و تجارت است.عوامل ديگري همچون تغييرات اقتصادي، جمعيتي، جهاني شدن، تسهيل در ارتباطات، تحولات شگرف در فناوري و ظهور مشاغل جديد، موجب پيدايش بازار كار تازه‌اي شده است كه نيروي كار آن نياز به مهارت و آموزش‌هاي جديدي دارد.

حال در راستاي سعي و اهتمامي كه دولت نهم در زمينه اشتغال‌زايي و كارآفريني دارد مي‌توان از صنايع‌دستي و هنرهاي سنتي نيز نام برد كه در هجران و دوري از بازار صنعتي قرار گرفته است. با توجه به كارآفريني و توانايي‌هاي مستتر در اين زمينه به طوري كه به اذعان مسوولان سازمان 2 ميليون نفر به طور مستقيم و 6 و نيم ميليون نفر به طور غيرمستقيم دراين حوزه در حال فعاليت هستند مي‌توان با القاي صحيح و سالم فن‌آوري ديجيتال در زمينه فروش و ارتقاي صنعت هنرهاي دستي و صادرات اين دستاوردهاي عظيم فرهنگي به خارج از كشور بستر مناسبي را در زمينه اقتصاد هنرهاي دستي ايجاد كرد و برنامه‌هاي بلند مدتي را پايه‌‌ريزي كرد.

 
سقوط مداوم فرش در جدول صادراتي ايران؛ وقتي بي رنگي غالب مي شود

منبع : روزنامه اعتماد ملي/ شماره 511

 رئيس مركز ملي فرش ايران معتقد است: در اروپا و آمريكا يك تغيير نگاه نسبت به فرش ايراني در نسل جديد به وجود آمده است.

وي افزود: در گذشته نگاه به فرش ايراني يك نگاه هنري، فرهنگي بود و به عنوان يك كالاي سرمايه مورد استفاده قرار مي گرفت. اما در حال حاضر نگاه به فرش ايراني يك نگاه مصرفي است و اين تغيير نگرش براي فرش دستباف ايران يك تهديد جدي است.

رئيس مركز ملي فرش ايران اظهار كرد: متوليان فرش دستباف نيز براي معرفي كالاي خود اقدام خاصي انجام نداده اند و شايد بتوان كم رونقي بازار فرش دستباف را در كم كاري صنعتگران و هنرمندان ايراني براي معرفي اين كالادانست.

وي افزود: با هدفمند كردن توليد و تهيه كالاهاي مطابق با سليقه و نياز بازار هاي جهاني با حفظ اصالت هنري فرش دستباف ايران مي توانيم دوباره به جايگاه شايسته قبلي خود بازگرديم.

فرجي ادامه داد: توليدات داخلي فرش دستباف ايراني مغاير با سليقه بازار جهاني است و همين امر باعث به وجود آمدن مشكل براي فروش فرش ايراني شده است.

وي همچنين گفت: براي افزايش بهره وري لازم است كه متوليان فرش دستباف به صورت گروهي و منسجم فعاليت كنند تا بهره وري افزايش يابد.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بسمه تعالی

شناخت سلایق و نیازهای بازار جهانی فرش

 

الف:آلمان

 

کشور آلمان یکی از بزرگترین وارد کنندگان فرش دستباف ایران می باشد به طوریکه در سال 1375 از نظر وزنی 8/48% را از نظر ارزشی بالغ بر 40% از صادرات فرش کشورمان را به خود اختصاص داده است. سهم آلمان از صادرات فرش دستباف در سال 84 از نظر وزنی 6/22% و از نظر ارزشی 4/19% بوده است و در هشت ماهه اول سالجاری کشور آلمان برای اولین بار پس از ایالات متحده امریکا (که از نظر وزنی 5/27% واز نظر ارزشی 23% بوده) با 4/16% از نظر ارزشی در مرتبه دوم وارد کنندگان فرش ایران بوده است. اهمیت شناخت سلایق و نیازهای بازار فرش آلمان از چند جهت حائز اهمیت است اول آنکه مردم این کشور بالاخص در مناطق غربی آن از دوستداران فرش ایران هستند ثانیا آلمان و بالاخص بندر هامبورگ آن انبار فرش دستباف بوده و از طریق این بندر فرش دستباف به بسیاری از کشورهای اروپایی صادر می گردد ثالثا بزرگترین نمایشگاه فرش دستباف ایران در اولین ماه هر سال میلادی در شهر هانور آلمان تحت نام نمایشگاه دموتکس برگزار می گردد لذا شناخت سلایق و نیازهای این بازار هدف فرش ایران از اهمیت خاصی برخوردار است توجه تولیدکنندگان فرش بالاخص تولید کنندگان و بافندگان استان خراسان رضوی را به نکات زیر جلب می نمایم

 

الف -رنگ بندی: در مجموع رنگ های آرام در بازار آلمان از استقبال بیشتری برخوردار است اگر چه فرش های با رنگ غالب سورمه ای و لاکی و بژ از این کشور به سایر بازارهای جهانی فرش ارسال می گردد.

ب- طرح: بلوچ خراسان ،مود (ماهی درهم یا ریزه ماهی)،افشان مشهد، نائین و در مجموع تمامی طرح های اصیل ایران دراین کشور مورد تقاضا است.

ج- ابعاد کوچک پارچه تا حراکثر 6 متر مربع و بندرت تا 12 مترمربع مورد تقاضای این بازار می باشد.

د- مواد اولیه: تجربه دموتکس امسال نشان داد که هر تولید کننده ای که از مواد اولیه مرغوب و بالاخص پشم مرغوب ایرانی (بلوچ ،سیرجان ،کرمانشاه و قشقایی) و رنگهای طبیعی برای تولید فرش دستباف استفاده می نماید و در این خصوص حساسیت خاصی در تولید فرش دارد می توانند در این بازار قدرت مانور بالایی داشته باشد.

ه-بافت: فرش های پرگوشت و تجاری باب این بازار می باشد به طوریکه در هشت ماهه اول سالجاری در حالیکه 8/20% فرش ایران به این کشور صادر گردیده از نظر ارزشی فقط معادل 3/16 می باشد این در حالیست که در مورد امارات متحده عربی در حالیکه 1/2% از نظر وزنی بوده است از نظر ارزشی شامل 5/8% ارزش فرش های ایران می گردد و این موضوع نشان دهنده آن است که بازار آلمان خواهان فرش های تجاری با قیمت متوسط می باشد تولید کنندگان استان خراسان رضوی می توانند با تولید فرش های 30 لغایت 40 رجی با مشخصه های فوق موفقیت خوبی در این بازار داشته باشند

 

 ب- ژاپن:

 

ژاپن به لحاظ آنکه دارای جمعیت قابل توجهی است و مردم آن از درآمد بالایی برخوردارند به علاوه آنکه سنت نشستن روی زمین و استفاده از کفپوش در میان این کشور پر جمعیت رایج می باشد یکی از واردکنندگان بزرگ فرش دستباف می باشد. واردات فرش توسط کشورهای تولید کننده فرش به ژاپن همواره روند صعودی داشته است. کشورهای چین و پاکستان و ایران و هندوستان به ترتیب بیشترین صادرات فرش دستباف را به این کشور داشته اند. در حالیکه ارزش وزنی فرش دستباف ایران به ژاپن  در سال گذشته معادل 1/2% فرش تولید شده در ایران می باشد از نظر ارزشی معادل 4/6% بوده است. در هشت ماهه اول سالجاری از نظر وزنی معادل 8/2% و از نظر ارزشی معادل 4/7%  فرش ایران به ژاپن صادر شده است. در مورد بازار فرش دستباف در ژاپن باید چند نکته را مورد نظر داشته باشیم:

 اولا بایستی توجه داشت فرش های ابریشمی تجاری بلحاظ وجود ابریشم ارزان و مناسب در کشور چین تولیدکنندگان چینی و حتی هندوستان می توانند فرش های ابریشمی تجاری ارزان وارد این کشور نمایند طبعاً رقابت تولیدکنندگان ایرانی در این بخش بسیار مشکل خواهد بود مگر آنکه بتوانیم فرشهای ابریشمی متمایز از دیگران و بالاخص چینی ها تولید نماییم ثانیاً بلحاظ تشابه فرهنگی چین با ژاپن بالاخص در شرایطی که دو کشور از نظر سیاسی روابط مطلوبی داشته باشند طبعاً نقوش اصیل چینی باب طبع بخش قابل توجهی از مردم ژاپن خواهد بود ثالثاً مردم ژاپن در اکثر موارد منجمله معماری همچون قدشان! سایز کوچک small را می پسندند در نتیجه باید فرش هایی روانه این بازار گردد که با معماری آن تناسب داشته باشد با عنایت به مواد فوق نکاتی را به صادر کنندگان وتولید کنندگان فرش باید جهت بازار ژاپن رعایت نمایند به شرح زیر است :

1. رنگبندی: ژاپنی ها به رنگ های شاد همانند کرم و طلایی و قرمز شاد و زرد و یشمی و سبز و آبی کمرنگ  و ماستی بسیار علاقه دارند و در مجموع دوست دارند فرش آنها رنگ ملایم و آرامی داشته باشند.

2. طرح: درختی و گلدانی قم ، افشان لچک ترنج اصفهان ، طرح های مختلف و متنوع تبریز ، گلفرنگ مشهد و کاشمر و ماهی درهم ریز بافت مورد توجه این بازار است .

3. اندازه: همانطور که گفته شد اکثر مردم ژاپن در آپارتمان های 50 تا 70 متری زندگی می کنند بنابراین اندازه های کوچک پارچه و پرده ای و حداکثر 6 متری مورد نیاز این بازار می باشد.

4. بافتهای متوسط یا پست و تجاری معمولی در این بازار جایگاهی ندارد. به کیفیت فرش فوق العاده بها می دهند در مجموع داوطلب فرش های ریز بافت می باشند.

5. مواد اولیه: جهت این بازار باید از ابریشم مرغوب یا پشم ظریف و بالاخص پشمی که علاوه بر ظرافت دوام نیز داشته باشداستفاده کرد.

6. چنانچه تولید کنندگان و تجار استان خراسان رضوی قصد ورود به این بازار را دارند بافت فرش های 50 لغایت 70 رجی با سبک صابر منتهی خلوت و رنگ روشن ،گلفرنگ کاشمر ،افشان مشهد مناسب خواهد بود

 

ج- – سوئیس:

 

کشور سوئیس علیرغم کوچکی و جمعیت کم همواره از پنج کشور بزرگ واردکننده فرش دستباف در سطح جهان بوده است :بالاترین مصرف سرانه فرش دستباف متعلق به مردم کشور سوئیس می باشد به طوریکه تقریباً تمامی مردم این کشور از دارندگان و خریداران فرش دستباف می باشند و همواره این موضوع از روند صعودی برخوردار بوده است. رونق تجارت فرش دستباف در این کشور را باید مدیون فعالیت تجار ایرانی بدانیم که در طول قرن بیستم در بنادری همچون زوریخ و ایمبراخ به تجارت فرش ایرانی پرداختند. کشورهای ایران و هندوستان و پاکستان و افغانستان و ترکیه و چین و مراکش و تونس و نپال و مصر از جمله کشورهایی هستند که به سوئیس فرش صادر می کنند. استفاده ازقیمت و استراتژی بازاریابی هزینه ای توسط کشور های رقیب بالاخص چین و هندوستان و پاکستان باعث گردیده است که سهم ایران در بازار این کشور از دهه هشتاد تاکنون روند نزولی داشته باشد. همواره فرش ایرانی گرانترین قالیها در این کشور بوده، به طوریکه در سال 1981 در حالیکه از نظر مقداری سهم ایران در این کشور 6/9% بوده از نظرارزش معادل 6/28% بازار این کشور را به خود اختصاص داده است به هر حال سه کشور ایران و هندوستان و پاکستان همواره تامین کننده بیش از 60% قالی مورد نیاز بازار سوئیس بوده اند. سهم این کشور از فرش ایران در سال 1384 از نظر وزنی معادل 3/3%  و از نظر ارزش معادل3.8% و در 8 اول سالجاری از نظر وزنی 3.6% و از نظر ارزش 3.8%می باشد. این موضوع نشانگر عرضه فرشهای تجاری و متوسط به بازار این کشور می باشد. بنابراین صادرکنندگان فرش به سوئیس باید قیمت تمام شده فرش عرضه شده را قویاً مد نظر قرار دهند. مهمترین نکات مورد توجه بازار فرش دستباف در این کشور به شرح زیر می باشد:

الف) رنگبندی: بازار فرش دستباف سوئیس ببیشتر به رنگهای مرده، ارام و ملایم و بالاخص به رنگهای کهنه طبیعی علاقمند است رنگهایی همچون پوست پیازی و کرم و سورمه ای مورد توجه مردم این کشور می باشد.

ب) طرحها و نقوش: طرح های خلوت و گل درشت نائین ، گبه فارس، طرح ها و نقوش اصفهان، تبریز،  طرح ماهی درهم بیرجند و لچک ترنج و افشان مشهد و بالاخره انواع فرش های کهنه و قدیمی مورد تقاضای بازار این کشور می باشد.

ج) اندازه: ابعاد متوسط همچون پرده ای ،5/2*2 ، 2*2 ، 2.10*70/1 و بندرت 9 متری مورد نیاز این بازار می باشد.

د) نوع بافت: اگر چه اهل تشخیص می باشند ولی عمدتاً خواهان فرش با قیمت مناسب بوده و بیشتر رنگبندی برایشان مهم است ولی در موردفرش های قدیمی به ریزبافت بودن آن توجه دارند .درمورد گلیم و سوزنی خواهان جنس اعلا می باشند.

ه) مواد اولیه: استفاده از پشم گوسفندان ایرانی بالاخص نژاد قشقایی و بلوچ و کرمانشاهی و سایر نژادهای مشابه و رنگهای طبیعی باعث موفقیت در این بازار است.

به تولیدکنندگان و صادرکنندگان خراسانی علاقمند به این بازار تولید فرش هایی مشابه تولیدات شرکت تعاونی فرش دستباف روستایی نیشابور توصیه می گردد.

 

د- آمریکا:

 

در دهه های اخیر امریکا از نظر وزنی و ارزشی دومین کشور واردکننده فرش دستباف بوده و در دو سه سال اخیر این کشور به بزرگترین مصرف کننده فرش دستباف تبدیل گردیده است. درآمد سرانه بالا، موقعیت اقلیمی، سبک معماری جدید و بالاخص استفاده از سرامیک و …در معماری و جمعیت بالای این کشور و تنوع سلایق باعث گردیده است روند مصرف فرش دستباف در بازار فرش ایالات متحده امریکا از سال 1975 تاکنون به صورت مستمر افزایش داشته باشد. در حالیکه در سال 1980 قریب به ده درصد فرش های تولیدی کشورهای تولیدکننده فرش در این بازار این کشور به فروش می رسید، هم اکنون نزدیک به 40% فرش دستباف هند و 40-50% فرش پاکستان و 35% فرش نپال و 60-70% فرش چین و 35-40% فرش ترکیه و بالاخره 20-25% فرش ایران به این کشور صادر می گردد.قبل از تحریم اقتصادی ایران توسط دولت امریکا هفت کشوربزرگ صادرکننده فرش به امریکا کشور های هند و چین و پاکستان و ایران و رومانی و ترکیه بوده اند. واردات فرش به کشور امریکا به صورت مستقیم از کشورهای تولیدکننده فرش یا به صورت غیر مستقیم از آلمان و فرانسه و کانادا انجام شده و می شود. ایران در گذشته نه چندان دور (سال 1975) از نظر ارزشی بالغ بر 5/42% بازار فرش این کشور را در اختیار داشت ولی مجموعه از عوامل فرش باعث گردیده که بالاخص در طول مدت تحریم اقتصادی ایران بازار فرش امریکا در انحصار چین و هند و پاکستان قرار گیرد. بعد از شکستن تحریم واردات برخی کالاهای ایرانی مجدداً رفته رفته فرش ایرانی جایگاه گذشته خود را در بازار امریکا احیا می کند اگر چه از روند مطلوبی برخوردار نبوده ولی در هشت ماهه اول سالجاری این کشور بزرگترین واردکننده فرش ایرانی بوده ، از نظر مقداری 5/27% و از نظر قیمتی 23% فرش ایران را به خود اختصاص داده است. موضوع مهم در بازار فرش این کشور که می بایست مد نظر داشت اولاً این کشور مهمترین مرکز فروش فرشهای تجاری است و تقریباً تمامی طرح ها و نقوش بلحاظ تنوع سلایق در این بازار بفروش می رسد منتهی برای بدست گرفتن بازار فرش امریکا یا حداقل احیای مهم 44% درصدی فرش ایران در گذشته به قول جناب آقای دکتر سبحه باید توجه خاصی به بخشی از آن یکصد نفر (خبرگان و — و دکوراتور ها) انجام گیرد. ثانیاً  با توجه به جایگاه ویژه صادرکنندگان ایرانی در این کشور می بایست از نفوذ آنان در توسعه بازار فرش دستباف ایران استفاده شود.

 توجه عزیزان صادرکنندگان و تولیدکنندگان فرش که این کشور را به عنوان بازار هدف خود انتخاب می نمایند به اعم سلایق و نیازهای مردم آن به شرح زیر جلب می نمایم:

1. رنگبندی: متنوع نمودن رنگها و -تبعیت آنها از رنگ رومبلی و پرده و به طورکلی دکوراسیون خانه، بالاخص کاربرد رنگهایی همانند شکلاتی ، قهوه ای کمرنگ ، سبز کمرنگ ، طلایی ، عاجی، نخودی ، طوسی، نقره ای ، کرم و در مجموع رنگهای  روشن را به رنگ های تیره ترجیح می دهند.

2. طرح و نقشه: بازار فعلی امریکا عمدتاً طرح های خلوت و کم کار افشان و سراسر و عشایری و شاه عباسی گل درشت را می پسندند. با حفظ اصل خلوتی و کم کاری طرح ها و نقوش هریس ومشک آباد و انواع گبه فارسی و قم و نایین و اصفهان و بیجار و هراتی و افشان خراسان در این بازار از جایگاه خاصی برخوردارند.

3. اندازه:اندازه های کوچک و متوسط و بزرگ تا 40 متر مربعی مود نیاز این بازار می باشد ولی تلاش گردد اندازه های بزرگتر از 9 متر مربع حتماً با اخذ سفارش قبلی تولید گردد بازار امریکا بلحاظ مهاجرین متنوعی که از اقوام مختلف دارد تمامی اندازه ها منجمله ذزع و نیم و قالیچه و پرده ای و 2*3 متری و در مواردی 3*4 متری و در مواردی 4*6 متری و 5*8 متری را نیاز دارد.

4. بافت: در این مورد نیز تنوعی از سلایق در این بازار وجود دارد. به بافته های سنتی و بومی اهمیت خاصی می دهند. ضخامت فرش برایشان مهم است. نسل میانسال و پیر بیشتر طرفدار فرشهای با رجشمار بالا و اصیل و نسل جدید عمدتاً به بافت کمتر اهمیت داده و رنگبندی و قیمت فرش برایشان مهم است.

5. مواد اولیه: استفاده از پشم ایرانی از نژاد های مختلف گوسفندان ایرانی به تناسب رجشمار و ظرافت فرش و ابریشم مرغوب و بالاخره رنگ های طبیعی یا رنگ های کرومی و متال از مواد رنگزای شیمیایی برای این بازار توصیه می گردد.

ختم کلام آنکه تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی می بایست با اتخاذ استراتژی مناسب بازار فرش های تجاری و نفیس این کشوررا در اختیار گیرند

 

 ه- انگلیس:

 

کشور انگلستان و بالاخص شهر لندن در گذشته ای نه چندان دور در رابطه با فرش دستباف نقش کشور آلمان و بندر هامبورگ را داشته و مجموعه ای از نفیس ترین فرشهای جهان در این بازار عرضه می شده. بسیاری از کشورهایی که امروزه از هامبورگ فرش تهیه می نمایند زمانی به لندن رفته و از این شهر قالی به قالی کشورهای اروپایی ارسال می گردید. اما در سالهای اخیر با عنایت به موضوع فوق و مسائل جمعیتی بازار فرش انگلیس راکد شده است. در سال 1999 معادل 1505911 متر از شش کشور مهم تولیدکننده فرش به این کشور صادر گردیده است که سهم ایران 281101 متر مربع ، هندوستان 274276 متر مربع ، نپال 30096 مترمربع ، پاکستان 148455 مترمربع ، چین 275995 مترمربع ، ترکیه 282909 مترمربع و مابقی آن مربوط به سایر کشورها بوده است. در دهه های 60 لغایت 80 میلادی بالغ بر 80% فرش وارد شده به این کشور مجدداً صادر می گردیده است ولی از دهه 80 صادرات مجدد فرش از این کشور بسیار کمرنگ گردیده است و در سالهای اخیر کشورهایی که از تورم کمتری برخوردار بوده یا به هر دلیلی توانسته اند قیمت تمام شده کمتری برای تولید داشته باشد در بازار این کشور از موفقیت بسیار خوبی برخوردار بوده اند .چین و پاکستان و هندوستان از اینگونه کشورها می باشند. در سالهای (5-2004) کشور انگلیس جایگاه فروش 4% فرشهای ترکیه و 5/2% فرش تولیدی نپال و 5% فرش پاکستان و 7% فرش چین بود که نشانگر مهم بودن قیمت برای مردم این کشور است. در سال 1384 از نظر وزنی2.4 درصد و از نظر ارزشی معادل 8/1% و در هشت ماهه سال جاری از نظر وزنی 3% و از نظر ارزشی 4/2% فرش کشورمان به این کشور صادر گردیده که مقایسه نسبتهای وزنی و ارزشی نشان می دهد که این بازار بیشتر مناسب فرشهای تجاری با قیمت مناسب می باشد. در قیاس ساده تر فرشهای ایرانی که در سال 1384 به بازار این کشور صادر شده اند از نظر وزنی معادل ژاپن ولی از نظر ارزشی یک سوم آن بوده اند.

علیهذا توجه عزیزان تولیدکننده فرش جهت بازار انگلیس را به اعم نکاتی که می بایست رعایت نمایند به شرح زیر جلب می نمایم:

1. رنگبندی: مشابه بازار امریکا از نظر رنگبندی تابع مد روز هستند و دوست دارند رنگ قالی آنها با رنگ رومبلی ،پرده و رنگ ساختمان خوانایی داشته باشد. خریداران خاص و آشنا به فرش رنگهای طبیعی و آرام را می پسندند.

2. طرح ها و نقوش: طرح های اصیل قشقایی و کردستان بالاخص بیجار و گلفرنگ و بلوچ و اصفهان و قم و تبریز و زیرخاکی کاشمر و افشان مشهد و همدان و بالاخص طرحهای خلوت شیرازی را دوست دارند.

3. اندازه: فرشهای کوچک پارچه و متوسط شامل قالیچه و کناره و پرده ای و 2*3 متری و 5/2*2 متری و 7/2*1/3 و به مقدار کم 4*3 متری و 3*3 متری و 5/3*5/2 متری مورد تقاضا می باشد.

4. بافت: در بازار انگلیس قیمت فرش نقش بسیار عمده ای را ایفا می نماید ولی برای مصرف کنندگان خاص رجشمار بالا و براق بودن موضوع مهمی محسوب می گردد و برای فرشهای عتیقه نیز مشتریان زیادی در این کشور وجود دارد.

مواد اولیه: تلفیقی از پشمهای مختلف ایرانی بگونه ایکه قیمت تمام شده مناسب باشد و در عین حال از حداقل کیفیت لازم برخوردار باشد برای بافت فرش های تجاری باب این بازار کفایت می نماید بیشترین تمرکز تولیدکنندگان در زمینه چیدن رنگها باشد.را تصاحب و البته تولید و عرضه فرش های ارزان قیمت وپست از طرف تولیدکنندگان ایرانی ضمن آنکه به نام قالی ایران ضربه میزند انتظارات بافندگان ایرانی را (به لحاظ لزوم تامین زندگی آبرومندانه برای آنان) فراهم نمی نماید.

 

و—ایتالیا:

 

ایتالیا همواره یکی از سه کشور مهم واردکننده فرش دستباف از ایران بوده است. این کشور در سال 1981 معادل 737000 مترمربع به ارزش 58095 هزار دلار از کشورهای مختلف واردات فرش دستباف داشته که بالغ بر 50% آن از کشورهای پاکستان و ایران و مابقی به تریتب از کشورهای هندوستان و ترکیه و چین و افغانستان بوده است. در سال 1999 میزان واردات فرش به ایتالیا بالغ بر 2382607 مترمربع(معادل تقریباً 10% بازار جهانی فرش و 14% بازار فرش اروپا) بوده که قریب به 1462386 مترمربع از ایران و مابقی از کشورهای چین و پاکستان و هندوستان و ترکیه و … تامین و این کشورها در ردیف های بعدی قرار داشتند. این کشور در سال 1384 از نظر وزنی 1/9% در بین خریداران فرش ایران درتبه سوم پس از آلمان و امریکا و  از نظر ارزشی با 6/8% پس از آلمان و امریکا و امارات متحده عربی در ردیف چهارم قرار گرفته است.فی الواقع ارزش وزنی فرشهای صادره نزدیک به چهار برابر فرشهای صادره به امارات متحده است اما از نظر ارزشی امارات متحده عربی در رتبه بالاتر از ایتالیا قرار گرفته است. در هشت ماهه اول سال جاری سهم این کشور از صادرات فرش ایرانی به صورت وزنی معادل 5/1% و از نظر ارزشی معادل 4/9% بوده است و این بدین معنی است که بازار فرش این کشور نیز عمدتاً خواهان فرشهای تجاری است. در اربطه با بازار ایتالیا باید به این نکته توجه داشت که در بین کشورهای اروپایی از نظر سیاسی در حال حاضر ایتالیا مهمترین مناسبات را با کشورمان داراست لذا باید از این مناسبات سیاسی خوب در جهت توسعه صادرات فرش استفاده کرد.

قالیهایی که با هدف فروش در بازار ایتالیا بافته می شود باید دارای ویژگی های ذیل باشد:

1. رنگبندی: مردم قسمت های شمالی این کشور عمدتاً طرفدار رنگهای تیره همانند سورمه ای و لاکی و شتری و… می باشند و در شهر های جنوبی از رنگهای زنده و شاد همانند کرم و صورتی و طلایی و سبز شفاف و …را می پسندند.

2. بر خلاف بسیاری از کشورها هنوز هم طرح های شلوغ و پر در این کشور بالاخص در مناطق شمالی طرفداران زیادی دارد. طرح های خلوت درمناطق جنوبی بیشترطرفدار دارد. به فرشهای عشایری تمامی مناطق ایران و همچنین طرح های اصیل کاشان و نائین و اصفهان و تمامی مناطق ایران علاقمندند.

 

3. اندازه: فرشهای کوچک پارچه ومتوسط بالاخص ابعاد پرده ای و 6 متری مورد توجه این بازار می باشد.

4. بافت: خریداران فرش در این کشور به دو گروه طبقه بندی می شوند گروه خریداران خاص که عمدتاً طرفدار فرش عتیقه می باشند این فرشها باید علاوه بر طرح و رنگ  باید دارای مواد اولیه مرغوب و بافت ویژه ای باشند. بخش قابل توجه و عمده مشتریان ایتالیا نیز کسانی هستند که عمدتاً رنگبندی فرش و تناسب آن با دکوراسیون و مناسب بودن قیمت را مد نظر قرار می دهند.

 

ز- سوئد:

 

کشور پادشاهی سوئد با 449000 کیلومترمربع مساحت و با حدود 9 میلیون نفر جمعیت قریب به 3% از بازار فرش اروپا را به خود اختصاص داده است. این کشور در سال 1999 سیصد و هشتاد و نه هزار مترمربع واردات فرش داشته است که 136314 مترمربع از ایران ،149091 مترمربع از هند ،44523 مترمربع از پاکستان ،31105 مترمربع از چین ،9131 مترمربع از نپال ،3676 مترمربع از ترکیه و مابقی آن ازسایر کشورهای جهان بوده است.

این کشور در سال 1384 از نظر وزنی 8/1% و از نظر ارزشی 2/1% فرشهای صادراتی ایران را به خود اختصاص داده است. این وضعیت با 1/0% افزایش از نظر وزنی و ارزشی در هشت ماهه اول سالجاری نیز برقرار بوده است. مطلبی که می بایست در مورد بازار سوئد در نظر گرفته شود: اولاً سوئد نسبت به دانمارک و نروژ همواره روابط اقتصادی و سیاسی بیشتری با کشورمان داشته است ثانیاً اینکه فرش ایرانی سازگاری عجیبی با اقلیم این کشور داشته و دارد. سوئدی ها از قدیم با فرش ایرانی مانوس بوده و این کشور یکی از مهمترین مراکز عرضه و فروش فرش های قدیمی است. خریداران فرش ایران در این کشور به دو گروه عمده تقسیم میگردند گروه اول نسل میانسال و کهنسال این کشور هستند که عمدتاً آنان که از طبقه اشراف و ثروتمندان هستند دنبال فرشهای قدیمی و کهنه اراک و بختیار و فراهان و همدان و قلتوق و هریس و فرشهای عشایری قشقایی و بلوچ می باشند این گروه از خریداران اگر چه تعدادشان اندک است ولی حجم منابع مالی که صرف اینکار می شود کم نیست. اما گروه دوم مصرف کنندگان فرش در این کشور جوانانی هستند که اعتقادی به فرشهای نفیس و گران ندارند و عمدتاً دنبال خرید فرش های تجاری هستند که از نظر قیمت مناسب بوده و البته دارای رنگبندی خوبی باشد. این بخش از سلیقه خریداران بازار دانمارک می بایست شدیداً مورد توجه تولیدکنندگان فرش در ایران باشد. با عنایت به موارد زیر مهمترین نکاتی به می بایست مورد توجه تولیدکنندگان فرش که می خواهند خود را به این بازار عرضه نمایند به شرح زیر است:

1. رنگبندی: رنگ های خیلی تیره در این بازار جایگاهی ندارد رنگهای روشن بالاخص در مایه رنگبندی قالی قشقایی و رنگهای قدیمی و کلاسیک مورد توجه این بازار هستند.

2. طرح ها و نقوش: طرح های اصیل ایرانی بالاخص فراهان ، ساروق ،مشک آباد، محال ، مشهد ، اصفهان ، تبریز، هریس ، همدان ، زنجان و فرش های عشایری مورد علاقه این بازار هستند .به طرح های تصویری و شکارگاهی علاقه ای نشان نمی دهند.

3. اندازه: ابعاد کوچک پارچه همانند قالیچه و کناره و پرده ای و بالاخره قالیهای مورد نیاز این بازار حداکثر 5-6 مترمربع می باشد چرا که منازل مردم این کشور نیز از زیر بنای کمی برخوردار است.

4. مواد اولیه: از دیدگاه خریدار و مصرف کننده سوئدی بهترین پشم مصرفی در قالیبافی پشم گوسفندان ایرانی است استفاده از پشم ضایعاتی یا پشم خارجی باعث از دست رفتن سهم ما از فرش کشور سوئد می گردد.

5. بافت: برای خریداران قدیمی تکنیک بافت نسبتاً اهمیت دارد ولی خریداران جدید عمدتا موضوع قیمت و رنگبندی برایشان مهم است.

 

ح- سوئد:

 

کشور پادشاهی سوئد با 449000 کیلومترمربع مساحت و با حدود 9 میلیون نفر جمعیت قریب به 3% از بازار فرش اروپا را به خود اختصاص داده است. این کشور در سال 1999 سیصد و هشتاد و نه هزار مترمربع واردات فرش داشته است که 136314 مترمربع از ایران ،149091 مترمربع از هند ،44523 مترمربع از پاکستان ،31105 مترمربع از چین ،9131 مترمربع از نپال ،3676 مترمربع از ترکیه و مابقی آن ازسایر کشورهای جهان بوده است.

این کشور در سال 1384 از نظر وزنی 8/1% و از نظر ارزشی 2/1% فرشهای صادراتی ایران را به خود اختصاص داده است. این وضعیت با 1/0% افزایش از نظر وزنی و ارزشی در هشت ماهه اول سالجاری نیز برقرار بوده است. مطلبی که می بایست در مورد بازار سوئد در نظر گرفته شود: اولاً سوئد نسبت به دانمارک و نروژ همواره روابط اقتصادی و سیاسی بیشتری با کشورمان داشته است ثانیاً اینکه فرش ایرانی سازگاری عجیبی با اقلیم این کشور داشته و دارد. سوئدی ها از قدیم با فرش ایرانی مانوس بوده و این کشور یکی از مهمترین مراکز عرضه و فروش فرش های قدیمی است. خریداران فرش ایران در این کشور به دو گروه عمده تقسیم میگردند گروه اول نسل میانسال و کهنسال این کشور هستند که عمدتاً آنان که از طبقه اشراف و ثروتمندان هستند دنبال فرشهای قدیمی و کهنه اراک و بختیار و فراهان و همدان و قلتوق و هریس و فرشهای عشایری قشقایی و بلوچ می باشند این گروه از خریداران اگر چه تعدادشان اندک است ولی حجم منابع مالی که صرف اینکار می شود کم نیست. اما گروه دوم مصرف کنندگان فرش در این کشور جوانانی هستند که اعتقادی به فرشهای نفیس و گران ندارند و عمدتاً دنبال خرید فرش های تجاری هستند که از نظر قیمت مناسب بوده و البته دارای رنگبندی خوبی باشد. این بخش از سلیقه خریداران بازار دانمارک می بایست شدیداً مورد توجه تولیدکنندگان فرش در ایران باشد. با عنایت به موارد زیر مهمترین نکاتی به می بایست مورد توجه تولیدکنندگان فرش که می خواهند خود را به این بازار عرضه نمایند به شرح زیر است:

1-رنگبندی: رنگ های خیلی تیره در این بازار جایگاهی ندارد رنگهای روشن بالاخص در مایه رنگبندی قالی قشقایی و رنگهای قدیمی و کلاسیک مورد توجه این بازار هستند.

2-طرح ها و نقوش: طرح های اصیل ایرانی بالاخص فراهان ، ساروق ،مشک آباد، محال ، مشهد ، اصفهان ، تبریز، هریس ، همدان ، زنجان و فرش های عشایری مورد علاقه این بازار هستند .به طرح های تصویری و شکارگاهی علاقه ای نشان نمی دهند.

3-اندازه: ابعاد کوچک پارچه همانند قالیچه و کناره و پرده ای و بالاخره قالیهای مورد نیاز این بازار حداکثر 5-6 مترمربع می باشد چرا که منازل مردم این کشور نیز از زیر بنای کمی برخوردار است.

4-مواد اولیه: از دیدگاه خریدار و مصرف کننده سوئدی بهترین پشم مصرفی در قالیبافی پشم گوسفندان ایرانی است استفاده از پشم ضایعاتی یا پشم خارجی باعث از دست رفتن سهم ما از فرش کشور سوئد می گردد.

5-بافت: برای خریداران قدیمی تکنیک بافت نسبتاً اهمیت دارد ولی خریداران جدید عمدتا موضوع قیمت و رنگبندی برایشان مهم است.

 

ط- امارات متحده عربی:

 

کشور امارات متحده عربی با 83600 کیلومتر مربع و قریب به سه میلیون نفر جمعیت با ترکیب نژادی 45% هند و پاکستان و 25% عرب و 17% ایرانی و مابقی آن از سایر کشورها یکی از مهمترین مبادی ورودی و خروجی کالا به اقصی نقاط جهان است. این کشور از زمان استقلال (1971)همواره تلاش نموده یکی از قطب های تجاری خاورمیانه باشد و دقیقاً بلحاظ اتخاذ همین استراتژی توانسته رونق اقتصادی چشمگیری را در سالهای اخیر داشته باشد. ابوظبی و شارجه دو مرکز مهم تجاری این کشور می باشد. این کشور از نظر وزنی و ارزشی مهمترین خریدار فرشهای ایرانی در بین کشورهای اسلامی است و فی الواقع بخشی از گرانترین و نفیس ترین فرشهای ایرانی بالاخص از نظر کاربرد مواداولیه گرانقیمت به این کشور صادر می گردد. درسال 1384 از نظر وزنی 2/2% و ز نظر ارزش بالغ بر 9% صادرات فرشهای ایرانی به این کشور صادر شده است. در هشت ماهه اول سالجاری نیز تقریباً به اندازه سال گذشته فرش های ایرانی به این کشور صادر گردیده است.کشور امارات متحده عربی نیز علاوه بر تامین نیاز داخلی می تواند یکی از کشورهای  صادر کننده فرش ایرانی باشد.در مورد این کشور تذکر چند نکته ضروری است :

اولا بخش قابل توجهی از ایرانیان متمکن در این کشور زندگی می نمایند که نیازمند فرش ایرانی  هستند. ثانیا در بین کشورهای حاشیه  خلیج فارس امارات همواره روابط سیاسی و اقتصادی خوبی با ایران داشته و علیرغم ادعاهایی که بر سر مالکیت سه جزیره ایرانی داشته هیچگاه روابط دو کشور دچار تنش عمده ای نشده، ثالثاً خریدار فرشهایی است که سایر کشورهای رقیب توانایی عمده ای در عرضه این فرشها ندارند رابعاً عرضه کنندگان عمده فرش در این کشور ایرانی الاصل بوده و کافی است کمی احساسات  ناسیونالیستی آنها تقویت گردد.

 توصیه های ذیل به صادرکنندگان فرش به کشور امارات ضروری است:

1. رنگبندی: رنگهای روشن و شاد بالاخص کرم و همه رنگهای متمایل به قرمز بالاخص لاکی مشهد و سورمه ای نیلی مورد توجه این بازار است.

2. طرح ها و نقوش: قالیچه های افشان ترنج قم ، طرح های نائین، تبریز ، گلدانی و درختی مورد تقاضای شهروندان اماراتی است همچنین از محدود کشورهای عربی است که بلحاظ جمعیت قابل توجه ایرانی که دارد فروش تابلو فرش نیز دارد.

3. ابعاد: از این نظر تقریباً مشابه بازار فرش عربستان است فرشهای کوچک پارچه و متوسط و بزرگ پارچه در این بازار از مشتریان خوبی برخوردار است. فرشهای کوچک پارچه نفیس را معمولاً مهاجرین مرفه برای زندگی در آپارتمان نشینی و فرشهای بزرگ پارچه منجمله فرشهای 1000 تا 6000 متری جهت اماکن مذهبی و کاخهای سلطنتی مورد استفاده قرار می گیرد. تولیدکنندگان توجه داشته باشند که حتماً برای بافت فرشهای بالاتر از دوازده متر اول نسبت به اخذ سفارش اقدام و سپس تولید آن را شروع نمایند.

4. مواد اولیه: بیشتر به فرشهای ابریشمی علاقمندند چرا که این کشور فوق العاده گرم ومرطوب است بنابراین فرشهای چله ابریشم یا گل ابریشمی و بالاخص صددرصد ابریشمی مورد علاقه می باشند.

5. بافت: دستبافته های نفیس و اعلا باب این بازار می باشد از ورود فرشهای پست یا تجاری ارزان قیمت باید جداً اجتناب نمود چرا که ورود هر فرش نامرغوب به این بازار جای یک فرش نفیس گرفته میشود.

 

ی- لبنان:

 

کشور لبنان با 10452 کیلومتر مربع مساحت و قریب به چهار میلیون نفر جمعیت به عنوان سرسبزترین کشور خاورمیانه یکی از بازارهای مهم فرش دستباف است. 80% جمعیت این کشور لبنانی و مابقی فلسطینی و ارمنی و سوری و کرد می باشند همچنین از نظر مذهبی 40% مردم این کشور شیعه و 27% سنی و 16% مارونی و 7% دروزی و 16% ارتدوکس می باشند. بیروت به عنوان عروس خاورمیانه همواره یکی از قطب های مهم توریستی و گردشگری است. در خصوص کشور لبنان نیز باید چند نکته را مد نظر داشت اولاً اینکه مردم این کشور به ایرانیان علاقمندی خاصی دارند و شاید در بین کشورهای اسلامی بیشترین نفوذ را در این کشور داشته باشیم. ثانیاً همانطور که گفته شد صنعت توریسم در کشور لبنان بالاخص بیروت از جایگاه ویژه ای برخوردار است لذا این کشور نیز همانند امارات متحده عربی می تواند مبدا خروج فرش به بسیاری از کشورهای اروپایی باشد ثالثاً بسیاری از مردم لبنان به منظور کسب در آمد به کشورهای دیگر بالاخص کشورهای اروپایی مهاجرت و سپس جههت هزینه کرد آن به کشور خود مراجعه می نمایند.سهم لبنان از فرشهای صادراتی کشورمان از نظر وزنی در سال 84 در ردیف کشورهایی همانند سوئد 9/1% ولی از نظر ارزشی معادل 4/2% یعنی تقریباً معادل فرانسه بوده است و البته مستحضرید که نفوذ سیاسی فرانسه بر کشور لبنان نیز کم نیست. در هشت ماهه اول سالجاری بلحاظ بحران های سیاسی حاکم واردات فرش به این کشور کاهش داشته است در نتیجه واردات فرش ایرانی به این کشور نیز از نظر وزنی 1/1% و از نظر ارزشی معادل 3/1% فرشهای صادراتی ایران می باشد. فرش استان خراسان رضوی بالاخص فرشهای کردی و بلوچی جایگاه ویژه ای در بازار این کشور دارد بنابراین می تواند یکی از بازارهای هدف تولیدکنندگان و صادرکنندگان این استان باشد.

مهمترین مواردی که در خصوص بازار لبنان می بایست مورد توجه صادرکنندگان فرش قرار گیرد به شرح زیر است:

1. رنگبندی: رنگهای تیره و ملایم بالاخص در مایه های لاکی و کرم و سورمه ای و قرمز جگری و روناسی و رنگ های آفتاب خورده مورد توجه این بازار است.

2. طرح ها و نقوش: لبنان را باید یکی از مهمترین بازارهای فرش عشایری اعم از بلوچ و کرد و قشقایی و ترکمن نامید علاوه بر آن طرحهای لچک ترنج و افشان مشهد و نایین و تبریز و همچنین قالیچه ها و قالیهای قدیمی و اصیل ایرانی مورد توجه این بازار است.

3. اندازه: بازار لبنان عمدتاً خواهان فرشهای کوچک پارچه شامل قالیچه و کناره و ذرع و نیم و پرده ای و گلکی است کم و بیش فرشهای شش متری نیز تقاضا دارد ولی برای فرشهای بالاتر از دوازده متر بندرت تقاضا وجود دارد.

4. مواداولیه:فرشهای عشایری صددرصد پشمی مورد توجه قرار میگیرند در مورد فرشهای شهری به نظر میرسد استفاده از پشم مرغوب ایرانی مزیت محسوب می گردد.

بافت: مشتریان فرش دستباف در لبنان نیز به دو گروه تقسیم می شوند بخش قابل توجهی از مردم لبنان به بافت فرش اهمیتی نداده و بیشتر قیمت برایشان مهم است ولی گروهی از ثروتمندان و طایفه متمول این کشور خواهان فرشهای ظریف باف و بارجشمار بالا هستند.

 

ک-:کانادا

 

کانادا با 610/970/9 کیلومتر مربع دومین کشور بزرگ جهان اما از نظر جمعیت با حدود پنج میلیون نفر جمعیت که عمدتاً از نژادهای فرانسوی و انگلیسی و آلمانی و ایتالیا و چینی می باشد سی و دومین کشور جهان محسوب می شود. زبان رسمی این کشور انگلیسی و فرانسوی است و 5/83% از جمعیت آن را مسیحی ها ومابقی را یهودی ها و مسلمانان و بوداییان و هندوها تشکیل می دهند. یکی از عوامل مهمی که باعث گردیده این کشور از واردکنندگان عمده فرش ایرانی گردد تحولات بازار ایالات متحده امریکا بود. صادرات فرش ایرانی به این کشور در سال 1980 میلادی حدود پنج هزار متر مربع بود که به دنبال تحریم اقتصادی امریکا در عرض چهار سال واردات فرش ایران به کانادا جهت صادرات مجدد به امریکا بطور چشمگیری افزایش پیدا کرده است این موضوع باعث گردید که در عرض کمتر از ده سال واردات فرش ایرانی به این کشور رشدی سی برابر داشته باشد و به 150000 متر مربع برسد در سال 1992 بالغ بر 249000 متر مربع فرش ایرانی به کانادا صادر شد و پس از هندوستان با 5/41% و چین با 5/24% با 7/18% در جایگاه سوم قرار گرفت و پاکستان با 7/14% و ترکیه با 1% را پشت سر گذاشت. نیل کی موران سردبیر مجله فرش دستباف کانادا سه عامل مهم این رشد شگفت انگیز را آگاهی صادرکنندگان فرش دستباف ایرانی به ضرورت گشایش بازارهای جدید برای فروش فرش به دلیل محدود بودن تقاضا در کشورهای اروپایی و مهاجرت تعداد کثیری از ایرانیان که کشورهای امریکای شمالی در سالهای پس از انقلاب (منجمله خانواده های مجتهدی و ضیایی و ضیا خسرو شاهی و برادران قیصری و —- و خانواده کورهانی و بالاخره دانش آموختگان ایرانی) و بالاخره تحریم اقتصادی ایران توسط دولت ریگان میداند (مجله دنیای فرش شماره 17 ،سال سوم بهمن ماه 1374) برگزاری نمایشگاه تورنتور در این کشور بجای نمایشگاه آتلانتا نتیجه این عوامل سه گانه است.  اکنون از عوامل سه گانه فوق صرفاً یک عامل برطرف گردیده ولی دو عامل دیگر کماکان با قوت بیشتری پا برجاست، بهمین دلیل است که کانادا در سال 84 از نظر وزنی 1/5% و از نظر ارزشی 5/3% صادرات فرش ایرانی را بخود اختصاص دهد، در هشت ماهه اول سالجاری نیز از نظر وزنی 6/4% و از نظر ارزشی 4/3% صادرات فرش ایرانی را بخود اختصاص داده است. مقایسه سهم وزنی و ارزشی فرش های صادراتی نشاندهنده آن است که موضوع قیمت برای مردم این کشور حائز اهمیت است و بخش قابل توجهی از فرشهای صادراتی به این کشور باید فرشهای تجاری با قیمت مناسب باشد. مهمترین ویژگیهای بازار فرش کانادا عبارتست از:

1. رنگبندی: نسل قدیمی عمدتاً به رنگهای مرده و مات در سایه های لاکی و سورمه ای و کرم علاقمندند ولی خریداران جوان خواهان هماهنگی فرش با رنگ پرده و مبلمان منزل هستند.

2. طرح ها و نقوش: طرح های افشان و لچک ترنج اصفهان و قم و نایین و ریزه ماهی بیرجند    انواع طرح های گل درشت و خلوت افشان شاه عباسی  خاص خریداران جوان این کشور می باشد.

3. ابعاد: تمامی سایزها و اندازه ها بالاخص پرده ای و شش متری مورد نیاز می باشد.

4. مواد اولیه: استفاده از پشم ایرانی توصیه می گردد.

5. بافت: صرفاً برای خریداران مسن و طبقه مرفه جامعه کانادا مهم است و جوانترها بیشتر به رنگبندی اهمیت می دهند

 

ل- دانمارک

 

کشورپادشاهی دانمارک با 43094 کیلومتر مربع و قریب به شش میلیون نفر جمعیت که اکثریت قریب به اتفاق آنها از نژاد دانمارکی و از نظر مذهبی نیز مسیحی هستند، یکی از کشورهای منطقه اسکاندیناوی است که پس از سوئد دومین رتبه واردات فرش ایران را داراست. این کشور در سال 1999 میلادی معادل 28/1% از وادرات فرش دستباف به اتحادیه اروپا را بخود اختصاص داده و قریب به 208201 مترمربع واردات فرش دستباف داشته است که ایران با 95677 مترمربع در رتبه اول و هندوستان با 63818 مترمربع و پاکستان با 28579 مترمربع و ترکیه با 11917 مترمربع و چین با 1711 مترمربع در رتبه های بعدی قرار داشته اند. این کشور در سال 1384 از نظر وزنی 3/2% و از نظر ارزشی 9/1% فرشهای صادراتی ایرانی را به خود اختصاص داده است. روابط کشورمان از نظر سیاسی و اقتصادی در چند سال اخیر فراز و نشیب زیادی داشته است و نسبت به سوئد از تزلزل بیشتری برخوردار بوده است. در هشت ماهه اول سالجاری سهم این کشور از فرشهای صادراتی ایران از نظر وزنی 2% و از نظر ارزشی 9/1% می باشد.باعنایت به اینکه در این کشور نیز مدتهاست که بالاخص در بین جوانان فرش دستباف از کالای سرمایه ای به کالای مصرفی تغییر یافته است لذا در این کشور نیز با دو گروه مصرف کننده مواجه هستیم. گروه نخست افراد میانسال و پیر هستند که خواهان فرشهای نفیس هستند و علاوه بر رنگبندی و طرح و نقشه خوب خواهان اصالت و کیفیت بافت آن هستند اما از دیدگاه  گروه دوم که گروه غالب خریداران فرش دستباف ایرانی هستند فرش خوب فرشی است که ظاهر خوبی داشته باشد. موضوع دیگر آنکه در بازار دانمارک نیز فرشهای قدیمی جایگاه خاص خود را دارند.

مهمترین ویژگی های بازار فرش دانمارک به شرح زیر است:

1. رنگبندی: رنگ های بسیار تیره را دوست ندارند و عمدتاً به رنگهای کلاسیک و سنتی قدیم و روشن علاقمند هستند.

2. طرح و نقشه: علاوه بر طرح ها و نقوش عشایری به طرحهای نهاوند و کرمانشاه و سنه و کاشان و کرمان و مشهد و موصل و همدان و مناطق مختلف اراک را دست داشته و برای اینگونه فرشها تقاضا وجود دارد.

3. اندازه: با توجه به سبک معماری و حتی کوچکتر شدن منازل و خانه ها طبعاً اندازه های کوچک پارچه حداکثر تا 6 متر مربع موردنیاز است(قالیچه و ذرع ونیم و پرده ای و 2*3 متری و کناره و …)

4. بافت: برای خریداران خاص تکنیک بافت مهم ولی برای خریدران جوان موضوع مهم رنگبندی و طرح و نقشه است.

5. مواد اولیه: استفاده از رنگ طبیعی و پشم ایرانی برای این بازار توصیه می شود.

 

م- بلژیک و لوکزآمبورگ

 

کشور پادشاهی بلژیک به مساخت 30519 کیلومترمربع دارای 10981000 نفر از نژادهای فلامان (هلندی زبان) و والون (فرانسه زبان) و ایتالیایی است ، کشور لوکزآمبورک فقط با 2586 کیلو متر مربع (صد و شصت و یکمین کشور جهان) دارای قریب به پانصد هزارنفر جمعیت از نژادهای لوکزآمبورگی و پرتغالی و ایتالیایی و فرانسوی می باشد. اتحادیه اقتصادی کشورهای فوق در سال 1980 از نظر مقداری نهمین و از نظر ارزشی ششمین واردکننده مهم فرش دستباف در جهان بوده و سهم این دو کشور از واردات جهانی فرش از نظر مقداری 3% و از نظر ارزشی 4% بوده است. این کشورها در سال 1980 معادل 427000 مترمربع فرش به ارزش 64000000 دلار با ارزش متوسط هر مترمربع 49 دلار واردات فرش داشته اند. در این سال پاکستان با 91000 مترمربع و هندوستان با 79700 مترمربع و ایران با 47000 مترمربع مهمترین صادرکنندگان فرش دستباف به این کشور بوده اند و بخش عمده ای از فرشهای مورد نیاز این بازار از سایر کشورها بالاخص آلمان صادرات مجدد گردیده است. در سالهای اخیر نیز بخش قابل توجهی از نیازهای بازار این دو کشور از طریق صادرات مجدد از کشورآلمان تامین میگردد این کشورها در سال 1999 معادل 428000 مترمربع واردات فرش داشته است که سهم ایران 61260 متر بوده است. با توجه به توضیحات فوق عمده ترین نکات مورد توجه خریداران فرش در این کشور به شرح زیر است:

1. رنگها: میانسالان و افراد پیر و متمکن عمدتاً  به رنگهای سورمه ای و لاکی و کرم علاقمند هستند ولی جوانترها بیشتر برای رنگ های روشن تقاضا دارند.

2. طرح ها و نقوش: به طرح های افشان و لچک ترنج گل درشت و ماهی درهم و در مجموع به نقشه های خلوت در حال حاظر بیشتر توجه میشود. فرشهای عشایری نیز مورد توجه است.

3. اندازه: با توجه به سبک معماری بیشتر اندازه های کوچک پارچه و حداکثر 6 متری مورد توجه است.

4. بافت: بخش قابل توجهی از خریداران فرش دنبال فرشهای قدیمی هستند ولی برای فرشهای جدید تکنیک بافت از اهیمت چندانی برخوردار نیست.

5. مواد اولیه: استفاده از پشم ایرانی برای قالیهای وارداتی به این بازار توصیه می گردد.

برای مشتریان این بازار قیمت موضوع بسیار مهمی است فرشهای وارداتی به این بازار باید قدرت رقابت با فرش کشورهای رقیب را داشته باشند. (ادامه دارد)

 

ن- هلند:

 

کشور پادشاهی هلند با مساحت 41865 کیلومترمربع و با جمعیت شانزده میلیون نفر جمعیت که اکثریت قریب به اتفاق آنها از نژاد هلندی می باشند قریب به 4% از مصرف فرش دستباف در جهان را به خود اختصاص داده است. این کشور در سال 1980 میلادی بالغ بر 634000 مترمربع فرش دستباف به ارزش 61000000 دلار به ارزش متوسط 97 دلار برای هر مترمربع وادرات فرش داشته است یکی از مهمترین تامین کنندگان

 


paya بازدید : 95 یکشنبه 16 مهر 1396 زمان : 14:56 نظرات (0)
ارسال نظر برای این مطلب

کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 12
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 8
  • آی پی دیروز : 2
  • بازدید امروز : 19
  • باردید دیروز : 4
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 2
  • بازدید هفته : 52
  • بازدید ماه : 144
  • بازدید سال : 809
  • بازدید کلی : 4,035